Spitale din Turcia by Tuncay Ozturk | Diagnostic tratament Cardiologie

CARDIOLOGIE

Diagnostic și tratament Cardiologie

La fel ca în cazul tuturor celorlalte boli, diagnosticul timpuriu al  afecțiunilor cardiovasculare este extrem de important pentru un tratament de succes. Controalele regulate și monitorizarea atentă a sănătății inimii dumneavoastră  sunt prima condiție a diagnosticului timpuriu.

ECG: Electrocardiografia (ECG)

Este un dispozitiv ce înregistrează activitatea electrică a inimii pentru a examina mușchiul  și funcționarea sa. Este utilizat pentru evaluări rapide, în special în cazul urgențelor.

ECG este o unealtă importantă în diagnosticarea bolilor cardiovasculare, a anomaliilor structurale și a  aritmiilor. Monitorizarea ECG și interpretarea rezultatelor pot fi rapid efectuate.

Testul ECG de efort

Acesta este un test de exerciții fizice ce poate fi efectuat pe o bandă de alergare în baza unui protocol sistematic, special. Se bazează pe interpretarea înregistrărilor ECG primite prin intermediul unor electrozi amplasați pe piept în timpul exercițiului. Testul durează de obicei 5 până la 10 minute, dar variază în funcție de vârsta și starea pacientului.

Este un test ce monitorizează șablonul de funcționare a inimii în condiții de efort și este folosit pentru a identifica embolii ce în mod normal nu prezintă simptome în traiul zilnic.

Interpretarea testului ECG de efort pentru diagnostic ar trebui efectuată de medici experimentați pentru a evita interpretările greșite în legătură cu alte boli cu caracteristici similare.

Ecocardiografia:

Ecocardiografia este o unealtă de diagnostic și investigație ce permite examinarea structurii, patologiei și a funcțiilor inimii cu ajutorul undelor ultrasonice.

Prin utilizarea ecocardiografiei este posibilă examinarea mișcărilor și cavității peretelui ventricular, creșterea miocardului și a valvelor cardiace. De asemenea, este posibil să observăm structura și funcționalitatea valvelor artificiale implantate. Aproape toate bolile cardiace congenitale sunt diagnosticate folosindu-se această metodă.

Această tehnică nu are niciun efect secundar dăunător asupra pacienților și poate fi utilizată cu ușurință. Pacientul nu resimte nicio durere în timpul procedurii.

Monitorizarea Holter:

Un monitor Holter este utilizat pentru monitorizarea ritmului cardiac sau a tensiunii sangvine a pacientului. Dispozitive separate, de dimensiunea telefoanelor celulare, sunt utilizate pentru înregistrări EKG și măsurători ale tensiunii sangvine. Dispozitivele sunt amplasate pe corpul pacientului pentru 24 ore sau mai mult. Dispozitivele măsoară ritmul cardiac și tensiunea sangvină fără întrerupere.

Este folosită pentru monitorizarea ritmului cardiac și a tensiunii sangvine a pacientului în rutina zilnică. Medicii folosesc acest test atunci când există suspiciuni de ritm cardiac anormal sau un dezechilibru al tensiunii sangvine.

Monitor trans telefonic:

Un dispozitiv de înregistrare, similar dispozitivului Holter, este atașat pacientului pentru a monitoriza funcțiile inimii.

În circumstanțe normale, dispozitivele Holter pot rămâne pe pacient timp de două, trei zile. Totuși, la  persoanele care foarte rar simt vreun disconfort, simptomele pot apărea în decursul  purtării dispozitivului Holter. În astfel de cazuri, se poate folosi dispozitivul de telemedicină  ce funcționează transtelefonic.

Ecocardiografia de efort: Ecocardiografia efectuată în timpul perioadelor de odihnă determină lățimea cavității cardiace, defecțiunile în mișcarea peretelui și funcțiile de contracție ale inimii. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea indirectă a bolilor arterelor coronariene. Ajută de asemenea la identificarea altor afecțiuni precum cardiomiopatia, care sunt complementare altor boli ale valvelor, infecții ale membranei cardiace, o ruptură a aortei, o îngroșare excesivă a inimii ce poate provoca dureri în piept și îngreunarea funcției respiratorii. 

Ecocardiografia de efort poate fi folosită împreună cu ECG de efort pentru a identifica locația bolii vasculare.

Scintigrafia miocardică de perfuzie:

Scintigrafia miocardică de perfuzie este utilizată, în special, pentru a identifica orice probleme de acumulare a sângelui în miocard. Aceasta furnizează informații despre acumularea de sânge  în două condiții diferite, una de efort (de exemplu, în timpul unor exerciții fizice) și alta, în repaos.

Scintigrafia miocardică poate fi utilizată pentru identificarea unor boli grave ale arterelor coronariene. Sensibilitatea sa la diagnostic și precizia sa în diagnosticarea bolilor vasculare grave este de aproximativ 90 la sută. Constatările obținute în timpul testului furnizează, de asemenea, informații despre riscul de mortalitate, funcții cardiace și insuficiența cardiacă avansată a pacientului, date vitale în luarea unei decizii privitoare la cursul corect al tratamentului bolii cardiace.

CT cu raze:

Tomografia computerizată cu raze este o metodă radiologică de diagnostic ce crează o imagine de secțiune transversală a zonei examinate cu ajutorul razelor X.

Ca metodă radiologică de diagnostic, CT cu raze poate furniza imagini ale tuturor părților corpului, în special sondări cardiace și pulmonare.

Inima poate fi sondată în 250 milisecunde. Atunci când se compară sistemele detectoare simple cu un singur tub se furnizează imagini în jumătate din timpul necesar acestora. Permite sondarea inimii în 250 milisecunde cu un coeficient de acuratețe de 99% (un sfert din timpul unei bătăi a inimii). De aceea, în cazurile când ritmul inimii unui pacient este peste 100 bătăi per minut, nu intervine vreo nevoie de încetinire a  acesteia cu medicație. CT cu raze este o unealtă de sondare ce emite cele mai scăzute nivele de radiații de pe piață. Sondarea cardiacă poate fi finalizată cu 80 la sută mai puține radiații. Poate fi folosit în cadrul procedurilor de rutină ca metodă de diagnostic cardiologic non-invaziv.

Testul IRM cardiac:

Acest test furnizează informații valoroase despre bolile cardiace congenitale și cavitățile cardiace și permite o evaluare detaliată a structurii principalelor artere ce pătrund și părăsesc inima. Suplimentează constatările ecocardiografiei fără a afecta în mod advers pacientul. Furnizează informații detaliate în evaluarea construcțiilor cardiovasculare, măsura în care un atac de cord a afectat mușchii inimii și starea  acesteia în ceea ce privește vitalitatea și funcționalitatea sa. Testul IRM are cel mai mare nivel de sensibilitate în  evaluarea bolilor miocardice și a maselor din inimă.

Contrar metodelor tradiționale de imagistică, IRM nu conține radiații și unde ultrasonice. Imaginile exacte ale organelor sunt afișate folosindu-se parametri fiziologici.

PET CT (tomografie computerizată cu emisie de pozitroni):

PET CT este un examen cardiologic bazat pe scintigrafie. Această metodă este utilizată pentru a observa retenția vitalității inimii. Este folosită în special pentru a obține informații detaliate despre funcționarea și vitalitatea celulelor cardiace, furnizând rezultate exacte. Furnizează și îndrumare atunci când se stabilește dacă pentru un pacient cu risc mare operația de bypass ar fi sau nu benefică.

Spitale din Turcia

Contact

OBȚINE A DOUA OPINIE MEDICALĂ!

©2020 by Tuncay OZTURK

All rights reserved.